Dátum

2024 ápr 11
Lejárt!

Idő

17:00

Harc a női szívekért szimpózium

Az endometriózis és a hipertónia összefüggései

Előadó: dr. Masszi Gabriella

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, és ott helyben véreznek, melynek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása jön létre. Ezek távolhatása következtében gyulladás, ciklikus fájdalmak, hegesedések és hosszabb távon meddőség alakulhat ki. A meddőségek mintegy 40-50 %-ban ez a kórkép áll a háttérben. Hosszú távú hatásai között a krónikus gyulladás mentén a kardiovaszkuláris rizikó fokozódását írták le, amerikai, japán és angol epidemiológiai vizsgálatok eredményeképpen. A hipertónia megjelenésének valószínűsége is fokozott, mivel endometriózisban az artériás stiffness/érfali merevség növekedését és az endotél diszfunkció kialakulását diagnosztizálták.

Obezitás elleni új terápiás lehetőségek – jelen és jövő

Előadó: dr. Császár Albert

Az inkretin analógok klinikai alkalmazása tíz évvel ezelőtt került sor diabeteszes betegekben. Hatékonyságuk elsősorban testsúly csökkentő kapacitásukkal függ össze, amely a korábbi ilyen hatású gyógyszerek hatását jelentősen meghaladta, elérte a 8-10%-ot. A kifejlesztett újabb formák kapacitása és ezek kombinálása révén már a 20%-ot meghaladó eredmény is elérhető, sőt még nagyobb sikerek várhatóak. További aktualitás, hogy a használatukkal történt első RCT vizsgálat a kardiovaszkuláris összetett kemény végpontok 20%-os javulását hozta!

Az agy és a szív párbeszéde

Előadó: dr. Bártfai Ildikó

A szív és az agy közötti kommunikáció már Arisztotelész idejében is foglalkoztatta a tudósokat, filozófusokat.  Napjainkban a Neurokardiológia kuatatja ezeket az összefüggéseket.

Az agy és a szív több csatornán keresztül kommunikál egymással. Egyre jobban megismerjük a neuralis, biokémiai kommunikációt, de viszonylag keveset tudunk a biofizikai kommunikációról.

A neuralis kommunikáció  megfigyelhető pl a krónikus szívelégtelenségben, egyes ritmuszavarokban és tetten érhető a Takotsubo szindrómában. A biokémiai párbeszédben a különböző hormonok és vazoaktív anyagok szerepe emelhető ki. A biofizikai és energetikai kommunikáció még további igazolásra vár.

Gyógyszerhiányok Magyarországon – okok, lehetséges megoldások

Előadó: dr. Feller Antal

Hogyan menedzseljük a szívelégtelenségben szenvedő beteget?

Előadó: dr. Zámolyi Károly

 

Előadók